CLIFTON HILL HOUSE

ADDITIONS + ALTERATIONS

11.JPG

Sitting at the end of a row of similar late 19th century terraces, the site for this project was fortunate enough to sit on block that had double-width proportions to the back due to a small electrical substation next door. This opened up a number of opportunities in terms of how we approached the brief which was for a new simple, modern, light-filled living, meals and kitchen area, along with master bedroom and studio.

Being a heritage dwelling which had had many ad-hoc renovations over the years, it was decided very early that all of the additions were to be stripped back, with the original front 2 bedrooms the only retained aspect of the house.

3.JPG

The width of the block once past the original part of the dwelling expands rapidly, and it was the ideal configuration to create a large, north facing courtyard in this area with both the dining and living space connected directly. The dining area which sits adjacent the courtyard also acts as the “gallery” of sorts with a number of original paintings by the client sitting bathed in the natural light from the nearby courtyard, and series of skylights above.

The living room is wrapped either side with full height 3.0m double glazed timber sliders which look both northwards to the new courtyard and south to the rear garden which is served by a large lawn area and native trees.

Field Office Architecture also provided the landscape design for the project, which included the courtyard which is perimeter lined with seat-height recycled brick planters, and a singular Japanese maple tree which provides an elegant focal point, visible from kitchen, meals, living, and the rooms upstairs.

Field_Noone_76079.jpg
4.JPG

Level 1 houses the master bedroom and walk-in robe, along with studio for the client, who, as previously mentioned is a passionate artist. The controlled north facing light to these rooms was critical for the owner and his work, as was the juliette balcony to the bedroom which can be left fully open during hot nights, and allows them to lie in bed and see the morning light trickle past the trees and rooftops.

A combination of dark feature timber framing along with marine grade ply and rendered recycled brickwork make up the primary material palette externally, a simple, affordable and yet robust series of selections that juxtapose elegantly against the heritage nature of the existing part of the dwelling.

7.JPG
13.JPG

Internally, the selections were similarly made to provide a soft understatedness that allows for the artwork and the natural light to take centre stage. That’s why materials such as the matt polished concrete along with soft white tiles are broken up only in small part by the dark timber veneer of the kitchen or the black feature lighting and fixtures. Brushed steel tapware throughout are included for quality and tactility rather than any punctuation of the space.

12.JPG
9.JPG

The dwelling is well insulated with a tight building fabric and double glazing throughout. AC has been avoided as much as possible, and placement of windows throughout means that all living spaces and the master bedroom can have significant cross flow ventilation when required for night time purging. Full height recessed insect screens to the sliders means that the users of the house can continue this throughout all times of the day. In slab hydronic heating services the living and dining spaces, additional panels are located throughout the rest of the dwelling.

13.JPG
2.JPG

All photos © Kristoffer Paulsen